Ergonomische draadloze muizen

Een ergonomische draadloze muis is onmisbaar als je veel gebruik maakt van een laptop of PC. We spenderen steeds meer tijd achter de computer. Niet alleen voor werk, maar ook thuis. Dat kan een hoop klachten veroorzaken aan je pols, arm, schouder en nek. Daarom is het belangrijk om goede apparatuur te hebben. Ben je gevoelig voor RSI-klachten of heb je zelfs al problemen? Een ergonomische muis biedt ontspanning wanneer je veel dezelfde muisbewegingen maakt. Zo kun je je klachten verlichten, of de kans op toekomstige klachten verkleinen. Ergonomische draadloze muizen zijn er zowel in horizontale en verticale richting.

Waarom een ergonomische draadloze muis?

Overal wordt het aangeraden: een ergonomische stoel, een ergonomische werkhouding, een ergonomische muis, noem maar op. Maar wat is ‘ergonomie’ nou eigenlijk? Het woord is afgeleid van de Griekse woorden ‘ergon’ (werk) en ‘nomos’ (wet). Fysieke ergonomie draait echter niet enkel om werkwetten, maar om veiligheid en gezondheid voor mensen. Een goede zithouding, tilhouding, overal zit een wetenschap achter. Op werkplekken is het verplicht voor een werkgever om ervoor te zorgen dat de werknemers een goede werkplek hebben. Door de richtlijnen te volgen zorg je ervoor dat je zo min fysieke klachten krijgt. Veel banen vereisen tegenwoordig een substantieel aantal uur computerwerk. Daarom is het niet alleen belangrijk om een goede zithouding aan te nemen, maar ook om apparatuur te hebben waarmee je aangenaam kunt blijven werken. Met een ergonomische muis kun je een deel van deze klachten verlichten. Wanneer je lang achter elkaar dezelfde beweging moet maken, kan dit klachten veroorzaken. Is het niet mogelijk om klikken af te wisselen met typen of werk dat niet achter de computer plaatsvindt, dan biedt de ergonomische muis een oplossing. Dit kan een horizontale of verticale muis zijn, de zogenaamde handschoen- of handschudgreep. Beide types bieden meer ontspanning voor onderarm en pols.

RSI-klachten

RSI is een vrij bekend probleem. De afkorting staat voor Repetitive Strain Injury, en het is een verzamelnaam voor lichamelijke klachten die ontstaan als je een beweging herhaaldelijk uitvoert. Veelvoorkomend is de muisarm, die kan worden voorkomen of liefst genezen met de ergonomische muis. Het is even wennen, maar daarna brengt het veel comfort. Uit onderzoek blijkt dat 53% van het beeldschermwerk bestaat uit muisgebruik. Dat is dus een vrij intensief deel van je dagelijks werk, maar ook nog eens vrij eentonig: je kunt schuiven, klikken en scrollen. Om het risico op fysieke klachten tot een minimum te beperken, kun je dus gebruikmaken van een ergonomische handgreep. Het bekendst is de ‘handschudgreep’. Dit type ergonomische muis zorgt ervoor dat je onderarm in een neutrale positie wordt ondersteund, zodat je je pols niet hoeft te draaien. Net als bij standaard muizen zitten op veel uitvoeringen van de ergonomische muis nog extra knoppen, waar je speciale functies aan kunt toewijzen via de software. Denk maar eens aan een pagina vooruit of teruggaan via de browser. Met zulke extra knoppen beperk je het aantal bewegingen dat je hoeft te maken. Dat zorgt voor minder belasting, en je kunt ook nog eens sneller navigeren.

DPI op je ergonomische muis

Wat een ergonomische muis zo ergonomisch maakt, zit niet enkel in het fysieke design, maar ook in het gebruiksgemak. Zo is het DPI en de instelbaarheid daarvan van grote invloed hierop. DPI staat voor Dots per Inch, en het is een weergave van het aantal pixels dat je cursor op het scherm beweegt, wanneer jij de ergonomische muis één inch beweegt. Hoe hoger de DPI, hoe sneller de cursor verplaatst wanneer je de muis verplaatst. Het verschilt per persoon wat prettig werken is. Hoe hoger je de DPI instelt, hoe minder je je arm en je pols belast om de muis te bewegen. Echter kan het ook lastig zijn om secuur aanwijswerk te doen, omdat de geringste beweging zorgt voor een grote cursorafstand. Veel ergonomische muizen hebben daarom een instelbare DPI. Via de software kan je dan instellen hoe hoog dit moet zijn. Er zijn ook ergonomische muizen met een fysieke DPI-switch op het apparaat zelf. Hiermee kun je eenvoudig de DPI hoger en lager zetten, zonder dat je hiervoor aparte software moet openen. Bij sommige uitvoeringen kan de DPI via de knop een vast percentage lager gezet worden. Dit wordt veel gebruikt tijdens het spelen van games.

Optisch, laser en BlueTrack

In het totale aanbod van ergonomische muizen zijn drie types terug te vinden: de optische muis, de laser muis en BlueTrack technologie. De optische muis en de laser muis werken beide met eenzelfde basis, de lasermuis is ook nog optisch. In plaats van het ouderwetse balletje, dat je vroeger in muizen vond, wordt er gebruik gemaakt van licht om de bewegingen te registreren. Bij een ergonomische laser muis is dit echter een laser in plaats van een ledje. Lasermuizen hebben gemiddeld een hogere DPI en werken op meer oppervlakken dan muizen met een ledje. BlueTrack is de opvolger van de lasermuis, maar valt ook nog onder de optische ergonomische muizen. Ook dit type muis maakt gebruik van lichtweerkaatsing om de verplaatsing van de muis te kunnen registreren. Echter maakt deze gebruik van blauw ledlicht. Dit licht is minder gevoelig voor stof en oneffenheden in de ondergrond, waardoor je met zo’n ergonomische muis veel secuurder kunt werken. Ook is het lichtje groter, waardoor er meer weerkaatsing is. Daarom kan zo’n muis op veel meer ondergronden werken dan led-muizen of lasermuizen. Afhankelijk van waar en hoe je je muis gaat gebruiken, is het merkbaar of je een ander type optische muis gebruikt.

Vragen en advies

Heb je vragen over een van onze ergonomische muizen of wens je advies bij het kiezen van een ergonomische draadloze muis? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contactformulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links